Indlæg fra rektor – besparelser på uddannelse

Når Socialdemokratiet melder ud at politireformen bl.a. skal finansieres af gymnasiernes markedsføringsbudgetter, så er der tale om politisk spin af værste skuffe. Det er det, fordi betalingen skal komme et sted fra, som alle er enige om er noget skidt, men som desværre ikke findes; gymnasierne har slet ikke markedsføringsbudgetter. Vi modtager et tilskud årligt til at drive skole for, og det er bestyrelsens opgave at beslutte, hvad de bruges til. Og jeg kan røbe, at det ikke er markedsføring, der har størst prioritet…

På Greve Gymnasium brugte vi sidste år omkring 2 promille af vores samlede tilskud på ”markedsføring”. Af de 2 promille fylder udgifter til drift af hjemmeside, trykning af studieretningsfoldere, t-shirts og mad til de elever, der hjalp til vores åbent hus, og avisannoncer med information om, hvornår vi holdt åbent hus, det meste. Det er mildest talt svært at skære meget mere ind til benet, hvis vi stadig skal overholde vores forpligtelser over for både nuværende og kommende elever.

Der er lagt op til en besparelse på omkring 150 millioner kroner over hele sektoren om året. Hvordan besparelsen skal fordeles mellem universiteter og ungdomsuddannelser vides ikke, men det er svært at se, at vi ikke kommer til at skulle spare langt mere end vi overhovedet bruger. Det svarer desværre til forrige regering, der finansierede daværende politireform med en besparelse på uddannelsernes rengøringsbudgetter. Vi havde dengang svært ved at se, at der kunne spares, hvis vi ikke skulle gå rundt i støv og møg, hvor besparelserne måttes tages af vores vigtigste opgave – undervisningen. Det sker desværre igen og det er vores ungdom, der igen må bøde for det, ligesom hele vores samfund på sigt vil blive fattigere af den prioritering.

Så politikere, kald en spade for en spade: Politireformen skal finansieres af nedskæringer på uddannelsesområdet. I vil skære i noget som ikke er der – og det ved I godt. Det er derfor hyklerisk, at efter fem års nedskalering og nedprioritering af uddannelse bliver besparelserne nu videreført – blot under et andet og pænere navn.

Mette Trangbæk Hammer

Rektor, Greve Gymnasium