Hjælp til overgange

Alle overgange er svære, hvad enten det er overgangen fra ung til voksen, eller overgangen mellem uddannelser.

Derfor har Greve Gymnasium skabt Café Videregående. Her kan gymnasielever få svar på deres mange spørgsmål om hvordan skiftet til videregående uddannelse er. Konceptet er enkelt men effektivt; otte tidligere elever fra gymnasiet fortæller om deres studieliv og svarer på spørgsmål fra afgangseleverne.

En videregående uddannelse kan i høj grad definere resten af ens liv, og første spørgsmål gik på hvordan de tidligere elever fandt I ud af hvilken uddannelse der var den rigtige for dem. Svarene fra panelet gik i mange forskellige retninger. For nogle var det åbent hus-arrangementer, for andre studiepraktik og en enkelt havde hele tiden vist hvilken retning hun ville.

Elever sider ved et langbord

Det var tydeligt at der ikke kun var forskel på personlige præferencer, men også stor forskel på studierne. En gymnasieelev kunne godt tænke sig at høre hvor meget undervisning de forskellige havde. Sophia fra biokemi og molekylær biologi på Syddansk Universitet fortalte at hun havde op til ti timers undervisning om dagen på de dage de lavede forsøg, og Mads der læser jura på Københavns Universitet fortalte at han ofte havde uger med under 10 timers undervisning.

Sigurd er i gang med at læse musikvidenskab på Københavns Universitet, og flere gange i løbet af arrangementet beroligede han de nuværende elever: ”Alle fagene I har på gymnasiet gør noget ved jer – så selvom I ikke ved hvad I vil, så skal I nok klare jer bagefter”. Også Mads fra jura hjalp til med at afmystificere det at læse videre: ”Det kan godt være sjovt at læse”, sagde ham med et glimt i øjet.

Emilie som læser transportingeniør på DTU havde også et godt råd til Greve Gymnasiums elever: ”Jeg slackede rigtigt meget på gymnasiet og det kan jeg IKKE anbefale”.

Styrken ved arrangementet er helt klart at det hele foregår i øjenhøjde. De gode råd kommer fra hjertet, de er ærlige; både om det der er godt og det der er svært. Der er ikke nogen der prøver at sælge en bestemt uddannelse over andre, de prøver udelukkende at hjælpe nogen der står midt i en svær overgang. Og endda en overgang som de selv stod i for ikke mange år tilbage.