Eleverne sætter dagsordenen for klimaet på GG

På Greve Gymnasium har vi et klimaudvalg, der består af 15-20 elever fra 1. – 3.g.

Dette interview er lavet med Kasper 3r, Caroline 2x og Matilde 3y

Hvordan har I arbejdet i Klimaudvalget for at arrangere skolens klimakampagne “Fem fede dage” i uge 47?

I første omgang så vi holdt en masse møder, hvor vi brainstormede sammen. Der kom hurtigt mange idéer på banen,- men der var også mange ting, vi sorterede fra allerede i starten. Det var en kortvarig, stressende  proces, men samtidig var det meget spændende og lærerigt at være en del af.

Hvordan var det at deltage?

Vi gjorde det meget i fællesskab og vi var gode til at bakke op om hinandens forslag. Vi teamede op med andre af skolens udvalg: madudvalget og med musikcaféudvalget, så det kunne lykkes. Begge udvalg er i også elevdrevne. Derfor var det også en ekstra fed følelse at se det blive en succes. 

Hvordan fik I klasserne til at deltage i klimaugen?

Bortset fra klima- og musikcaféen om fredagen, som vi i klimaudvalget stod for, så foregik resten af eventene med klassevis deltagelse.

For nogle af os bragte nævnte vores lærere klimaugen i klassen, og så blev vi inddelt i grupper, der så skulle komme med ideer. I vores klasse lavede vi vegetariske madpandekager og vi delte varm kakao ud til folk, der cyklede i skole. Vores madbod om mandagen var en stor succes. Vi fik udsolgt med det samme.

For andre af os bragte vi selv emnet op i vores klasser, og så var folk med på dagsordenen.

4 1.g-klasser støttede os ved at lave plakater om klimakampagnen i designtimerne, som vi hang op på skolen. Vi lavede også vores egen plakat for Klima- og musikcaféen.

Klimacaféen

Vores klimacafé om fredagen var en kæmpesucces. Stemningen var super god og folk stod klar allerede 15 minutter, før vi åbnede. Salen blev fyldt med det samme, og der kom så mange, at vi måtte sætte flere borde ind. Desuden måtte vi ud tre gange og købe flere drikkevarer. Der har ikke før været så mange elever til en eftermiddagscafé på skolen (udover fredagscaféen). Det gav os en fantastisk følelse af opbakning fra resten af skolens elever, hvilket kom lidt bag på os.

Det var en meget hyggelig eftermiddag/aften med  en dæmpet belysning og en mega hyggelig stemning. Musikudvalget lagde ud, men der var også mange, der bare gik op på scenen og sang. Vi kunne også mærke en stor opbakning fra folk udefra gymnasiet. Det var meget overvældende. 

Den fedeste oplevelse

Jeg var virkelig overrasket over, at det gik så hurtigt med at få solgt vores vegetarmad om mandagen. Min telefon bippede konstant med mobilpay-beskeder.

Helt generelt oplevede vi hele ugen en stor opbakning fra de andre elever skolen, hvilket overraskede os. Det overraskede os også, hvor stort et arbejde det var at arrangere klima- og musikcaféen. Men det var sjovt at være med til. Virkelig dejligt også at det blev så stor en succes. Men selvom at vi stort set ikke sad ned, hyggede vi os stadig sammen. Der var et fedt sammenhold i klimaudvalget, hvor vi hjalp hinanden hele aftenen på klimacaféen.

Det noget af det fedeste og måske mest overvældende var opbakningen fra skolen generelt – Jeg havde en fornemmelse af, at alle eleverne var med på sagen. I klassen aftalte vi f.eks. at tage gammelt tøj på tirsdag. Da jeg kom i skole tirsdag var jeg overrasket at se, hvor meget folk havde gået op i det. Folk havde alt muligt sjovt tøj på.

I den nationale konkurrence mellem landets gymnasier blev Greve Gymnasium nummer tre. Hvilket vi synes er ret godt gået, eftersom det var 1. gang vi deltog i konkurrencen FEM FEDE DAGE, og at vi startede kampagnen uden forventninger om at vinde.

Nogen ønsker for klimaugen til næste år?

Rigtig meget gik fint i år, men der er også meget kan forbedres til næste år. Måske skal vi starte op lidt tidligere. Nu ved vi hvor stor et arbejde det er.

 Det ville også være rigtigt fedt hvis flere lærere og elever  ville støtte op om det til næste år, så man kunne få endnu flere fede events på gymnasiet og måske man endda kunne gå hen og vinde konkurrencen!

Bla. vil vi gerne til næste år lave en større tøj-event, måske som en byttebazar, hvor vi kan bytte tøj med hinanden.