Tillykke!

Greve Gymnasium har sagt farvel til studenterne årgang 2016, og de blev sendt ud af døren på en smuk sommerdag.

Translokationen er den officielle markering af, at tiden på Greve Gymnasium nu er endeligt forbi. Flere af talerne til translokationen drejede omkring, hvad det egentligt er man får med sig efter to år på hf eller tre på det almene gymnasium. Som dansk- og samfundsfagslærer Jens Ebbesen formulerede det i sin tale til afgangseleverne: ”Hvad er det for et under, som vi undervisere, nu har forsøgt at vise jer? Og hvad er det, som I elever nu har fået med? Jo, I er blevet løftet, idet det er det, som ordet betyder, man eleveres (derfor ordet elev og elevator for den sags skyld), man flyttes opad”. Rektor Mette Trangbæk Hammer præciserede hvordan de er blevet løftet opad: ”I har modtaget viden, I har kombineret viden, I har samarbejdet med hinanden, på tværs af fag, I har formidlet faglige indsigter både mundtligt og skriftligt og reflekteret over både højpandet litteratur og mere fladpandede sprogformer, over forsøg, der sagde bang eller fik forunderlige farver. I har løst ligninger, diskuteret politik, religionsspørgsmål og selv kreeret innovative produktformer. Netop den brede palet er gymnasiets styrke, ligesom det nu er jeres styrke”.

Men det er ikke kun det rent faglige kompetencer de tager med sig ud af døren: ”I er langt mere end den karakter, der står på det eksamensbevis, I får lige om lidt. Det, der går på tværs og det der findes i mellemrummene, det I har suget til jer og det I selv har skabt, er mindst lige så vigtigt”, pointerede Mette Trangbæk Hammer.

Student der holder tale

Elevtalerne blev holdt af Emil Schøler fra 2p og Ida Maria Strøm og Christine Darling Andersen fra 3r, og på vegne af henholdsvis hf’erne og stx’erne takkede de for tiden på gymnasiet. Og så ønskede de alle tillykke med frugten af det hårde arbejde – både dem der har klaret sig rigtig flot og den der har måtte kæmpe for at komme igennem. Ida og Christine fortalte om de tre års forløb: ”Gennem tiden på Greve Gymnasium er vi gået fra at være teenagere, til at være unge voksne. Der er derfor ingen grund til at være nervøs for fremtiden. Vi er blevet udrustet med de bedste kvalifikationer til at klare hvad end fremtiden bringer. Fra da vi startede og til nu, er vi blevet mere modne og mere ansvarsbevidste. Vi har lært at vi vil møde udfordringer, men uanset hvor stor en udfordring, vil vi altid klare den. Og i de mere vanskelige tider, må vi huske på de fantastiske mennesker vi har mødt her, som altid vil stå klar med en hjælpende hånd”.

Studentersermoni

Også Mette Trangbæk Hammer anerkendte det store arbejde som alle de nyudklækkede studenter har ydet: ”I har ikke fået en studentereksamen. I har taget den. Det kan I på en gang være taknemmelige over og stolte af. Taknemmelige, fordi samfundet har givet jer den enestående mulighed, som tidligere kun var en ganske lille procentdel af befolkningen forundt, og stolte, fordi I rent faktisk har grebet denne mulighed”.

Efter sommerferien skal nogle af studenterne i gang med at læse videre, andre skal rejse jorden rundt, nogen skal på højskole og nogen har måske ikke planlagt længere end sommerferien. Et er sikkert – de godt rustet til at træffe de valg der skal til: ”Der er stadig mange hvis’er foran jer, der dækker over jeres forestillinger om fremtiden, drømme og mål, men det største overgangsritual i samfundet i dag, der er langt mere end bare en tradition, har I klaret. Og det er jeres studentereksamen”, sluttede Mette Trangbæk Hammer. Og med de ord blev studenterne årgang 2016 sendt ud i verden for, at fejre overgangen til næste fase i livet. 

Læs hele Mette Trangbæk Hammers tale her.